Carti ecranizate 11


Ghepardul

Giuseppe Tomasi di Lampedusa

Editura: Humanitas

Nr de pagini:280

Data aparitiei: 2002

 Ghepardul e o carte singulara, mai intai fiindca poate fi socotita unica opera a scriitorului, cele cateva nuvele, eseuri si fragmente autobiografice rezistand doar cu greu in fata ei. Apoi, fiindca a avut un destin singular: respins rand pe rand de cateva mari edituri italiene, romanul lui Lampedusa a fost publicat de editura Feltrinelli in 1958, la un an dupa moartea autorului, datorita exceptionalei intuitii a scriitorului Giorgio Bassani, consilier al editurii; Ghepardul a cunoscut un succes fulgerator (amplificat de ecranizarea de referinta a lui Luchino Visconti, din 1963), fiind incununat cu Premiul Strega – caz unic, in istoria literaturii italiene, de acordare postuma a unui premiu. In sfarsit, si poate in primul rand, fiindca a reusit, cum nu mai reusisera decat putine romane pana atunci, sa invaluie declinul unei familii si al unei intregi lumi in lumina ironic–melancolica a unui farmec dureros, punand mereu in ecuatie propria noastra conditie de oameni moderni fascinati de crepuscul.

Si filmul…

Ill gattopardo (1963)

Regia: Luchiano Visconti

Cu: Claudia Cardinale, Alain Delon

Gen: drama, istoric, razboi, romantic

Sinopsis:

Filmul a fost nominalizat la Oscarul pentru cele mai bune costume, a câştigat Trofeul Palme d’Or la Festivalul de la Cannes şi încă 3 premii acordate de Asociaţia naţională a jurnaliştilor italieni de film – imagine, costume şi scenografie.

Splendidă ecranizare a romanului scris de Giuseppe Tomasi di Lampedusa, o atentă reconstituire a atmosferei socio-politice italiene de la mijlocul secolului trecut.
Prinţul Salina, mare latifundiar sicilian de viţă nobilă, este bulversat de ştirile privind campania lui Garibaldi şi-şi dă seama că aristocraţia trebuie să se adapteze noilor realităţi istorice şi să cedeze privilegiile burgheziei. Prinţul aranjează căsătoria nepotului său Tancredi cu fiica unui bogat negustor, Angela, ca astfel să-şi poată menţine statutusul şi stilul de viaţă.
Balul – în care nobilii se văd obligaţi să accepte că puterea a trecut în mâinile noilor îmbogăţiţi – este considerat una dintre cele mai frumoase scene de gen din întreaga istorie a cinematografiei.

Nota:

Eu nu am vazut nici filmul si nici nu am citit cartea aceasta, insa recomandarea am primit-o din partea bunicii mele cu multi ani in urma, iar ea intotdeauna mi-a dat sa citesc cele mai grozave carti. Din neglijenta nu am ajuns sa-mi iau si aceasta carte, insa sper sa remediez cat mai curand situatia asta.

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

11 răspunsuri la Carti ecranizate 11

  1. Roman Diana Manuela zice:

    mare pacat ca autorul nu a ajuns sa isi vada cartea publicata si sa se bucure de succesul ulterior.

  2. RRoxana zice:

    Imi place mult posterul filmului. Si descrierea e foarte interesanta. Si din pacate nici una dintre bunicile mele nu prea le-au avut-o cu cititul 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s