Piatra Lunii de W. Collins – impresii


Piatra Lunii

Autor: Wilkie Collins

Editura:Corint

Traducerea: Lidia Grădinaru

Nr. Pagini: 512

Impresii:

Povestea în sine se desfăşoară în jurul existenţei unui diamant misterios numit Piatra Lunii. Tot ce ştim de la început este că acesta a aparţinut unui templu indian, jefuit de englezi, cu prilejul unei operaţiuni sângeroase întreprinse de ei. De la ofiţerul care-şi însuşeşte diamantul, acesta ajunge la un nepot şi apoi e dăruit familiei Verinder. Piatra însă a fost urmărită pas cu pas şi de catre urmaşii preoţilor templului jefuit, ce sunt hotărâţi să recupereze cu orice preţ nestemata.

Din clipa în care lady Verinder intră în posesia diamantului, tentativele de recuperare a acestuia de catre cei interesati se înteţesc.

Actiunea romanului este de fapt istoria pierderii şi recuperarii Pietrei Lunii. Paralel cu evenimentele ce au loc şi aduc lumină asupra misterului diamantului, cunoaştem o serie de personaje ce iau contact cu acesta într-o formă sau alta. Unii sunt cinstiţi şi animaţi de intenţii bune şi frumoase, dar alţii sunt dimpotrivă lacomi, vicioşi sau fanatici religioşi.Autorul însă nu îşi judecă personajele, ci doar îi înfăţişajă cititorului şi îi lasă acestuia şansa aceasta.

Din punctul meu de vedere romanul este mai mult o analiză asupra societăţii contemporane autorului, decât o poveste detectivistă. Ce-i drept există un mister şi o serie de caracteristici specifice  romanului poliţist, însă în opinia mea accentual este pus mai mult pe analiza psihologica, pe introspecţia caracterelor umane specifice societaţii victoriene.

Recomand romanul tuturor categoriilor de cititori, pentru ca W. Collins este un clasic al literaturii poliţiste ce nu trebuie să lipseasca din lista niciunui iubitor de literatură.

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Piatra Lunii de W. Collins – impresii

  1. ai dreptate si mie mi s-a parut mai multa o fresca a societatii,dar autorul are o maiestrie aparte.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s