Câteva cuvinte despre cărţile citite în luna noiembrie


6ed53ee5f072b8727549905bf3aeeaff

Iată că a mai trecut o lună din 2016 şi încet dar sigur ne apropiem de un an nou. Noiembrie s-a scurs la fel de lin şi pe nesimţite ca şi celelalte luni – cel puţin pentru mine aşa a fost.

Un noiembrie cu vreme rece, puţine ploi, dar surprinzător fără guturai şi în plus am avut destul timp pentru lectură. Ce-i drept am avut şi o scurtă perioadă de blocaj, dar am trecut peste ea.

În luna ce tocmai s-a încheiat am citit trei cărţi şi o povestire. Mai jos am să scriu câteva cuvinte despre fiecare.

athony-trollope-doctorul-thorne_c1

”Doctorul Thorne” de A. Trollope

Acesta este un roman clasic ce face parte dintr-un ciclu de şase volume intitulat “ Cronicile din Barsetshire”. Între carţi nu există legătură, deci ele pot fi citite şi independent. Singurul lucru ce totuşi îl au în comun este spaţiul unde se desfăşoară acţiunea – ţinutul Barsetshire – o regiune fictivă, un oraş din perioada victoriană în jurul căruia gravitează o serie de personaje variate şi ale lor vieţi interesante.

“Doctorul Thorne” este genul acela de roman clasic victorian a cărui acţiune se desfaşoară pe mai multe planuri şi care atinge mai multe subiecte pornind de la cele de natură politică  până la cele ce dezbat teme sociale. Trollope înfăţişează societatea victoriană din perioada pre-industrială a sudului Angliei ce încă îşi păstra tradiţiile nealterate.

Chiar dacă romanul pare copleşitor datorită complexităţii subiectelor şi numărului mare de personaje, el se citeşte uşor şi chiar cu plăcere.

 “…când un om a făcut trei sute de mii de lire, nu-i mai rămâne altceva decât să moară. Nu mai e bun de nimic altceva. Banii o dată ce-i ai, nu-ţi rămâne decât să-i cheltuieşti. Ori omul care-i câştigă n-are inima pentru aşa ceva.”

Pentru amatorii de ecranizări există şi o miniserie BBC recentă ce se bazează pe acest roman.

nopti_de_patima_site

“Nopţi de patimă” de J.R. Ward – recitită

Acesta este un roman paranormal romance aparut în urmă cu câţiva ani la editura Leda. El face parte dintr-o serie de mai multe volume, de mare succes internaţional, dar care din păcate la noi pur şi simplu nu a funcţionat.  După cum am remarcat întregul gen paranormal romance nu este “gustat” de publicul român. Dovadă fiind câteva serii începute ce s-au împotmolit pe piaţa de carte românească chiar după primul volum.

Am recitit această carte pentru că intenţionez să parcurg cât mai multe volume din această serie anul viitor.

the_lottery

“The Lottery” de Shirley Jackson

“The Lottery” este o povestire foarte scurtă a autoarei americane S. Jackson. Din păcate nu am cunoştinţă ca vreuna din lucrările sale să fie traduse în română.

Am citit din curiozitate această extrem de scurtă povestire şi chiar dacă nu a avut un mare impact asupra mea, intenţionez să citesc pe viitor cel puţin unul din romanele sale.

Povestirea a fost mult prea scurtă, dar mi-a plăcut  stilul de scriere şi mi-a atras atenţia originalitatea sa.

Coperta Nascuta din FUM si OS.cdr

“Născută din fum şi os” de L. Taylor

Am încheiat luna cu un roman minunat. O poveste de dragoste nemaivăzută, o iubire ce trece peste spaţiu şi timp. Nu pot să descriu în cuvinte cât frumoasă este cartea aceasta. Pot să recunosc însă că este cel mai bun roman fantasy pentru tineret citit de mine până acum. “Nascută din fum şi os” este o poveste originală, bine scrisă, un basm fără vârstă potrivit pentru toate sufletele din care speranţa nu şi-a luat încă zborul.

“- Speranţă? Speranţa poate fi o forţă puternică. Poate că nu e magie autentică în ea, dar când ştii care este cea mai arzătoare speranţă şi o păstrezi ca pe o lumină în tine, poţi face lucrurile să se întâmple. E aproape ca o magie.”

daughterofsmokeandbone

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s