Viermele de mătase # Cormoran Strike 2 – impresii


Viermele de mătase # Cormoran Strike 2

Titlul original:The Silkworm

Autorul: Robert Galbraith

Editura: Trei

Colecţia: Fiction Connection

Traducerea: Ciprian Şiulea

Nr. de pagini: 640

An apariţie: 2014

Gen: poliţist, mistery, crime

Coperta cărţii:

Când scriitorul Owen Quine dispare, soţia lui apelează la detectivul particular Cormoran Strike. La început, femeia crede că soţul ei a plecat pentru că a vrut pur şi simplu să fie singur câteva zile – aşa cum a mai făcut înainte – şi îi cere lui Strike să-l găsească şi să-l aducă acasă.  Dar, pe măsură ce ancheta lui Strike înaintează, devine limpede că dispariţia lui Quine implică mai multe decât şi-ar fi imaginat soţia lui. Scriitorul tocmai a finalizat un manuscris în care face câte un portret necruţător aproape fiecărei persoane pe care o cunoaşte. Dacă romanul ar fi publicat, ar distruge vieţi – aşadar, sunt mulţi care ar vrea să-l reducă la tăcere pe Quine. Iar când scriitorul este găsit ucis cu brutalitate în împrejurări stranii, pentru Strike devine o cursă contracronometru să înţeleagă ce l-a împins pe ucigaşul nemilos să comită acea crimă atroce… Oferind o poveste ce se citeşte pe nerăsuflate, cu răsturnări de situaţie la tot pasul, Viermele de mătase este al doilea roman din mult apreciata serie care îi are drept protagonişti pe detectivul Cormoran Strike şi pe tânăra şi curajoasa lui asistentă, Robin Ellacott.  

Impresii:

Mai întâi de toate trebuie să recunosc că romanele poliţiste sunt prima mea mare iubire, însă tot atât de adevărat este că nu citesc orice poveste de acest gen.

Sunt tare pretenţioasă când vine vorba despre o carte poliţistă, dar seria Cormoran Strike este una foarte izbutită.  Dacă în general acest stil pune mai mult accentul pe caz şi pe personajele principale,  iar pe celelalte elemente mai puţin, în cazul lui Galbraith lucrurile nu stau tocmai aşa.

Autorul nu lasă nimic la voia întâmplării şi poate tocmai de aceea cărţile sunt atât de voluminoase – fiecare volum are peste 600 de pagini – în comparaţie cu alte romane de gen. Nimic nu scapa, fiecărui personaj i se oferă atenţia cuvenită, fiecare scenă este frumos descrisă astfel încât cititorul poate vizualiza ceea ce se întâmplă, practic se  poate  transpune în poveste şi devine părtaş la evenimente. Personajele îi devin cititorului cunoştinţe, oameni reali cu sentimente, cu vieţi personale complicate dar credibile.

Cam aşa arată universul creat de Robert Galbraith – real, palpabil, o lume în care cititorul se poate stercura pentru câteva ore pentru a dezlega un mister.

Am încercat să găsesc erori sau lucruri mai puţin izbutite, însă nu am reusit. Povestea mi-a captat interesul încă de la primele pagini şi mi l-a ţinut treaz până la final. Dacă au fost sau nu imperfecţiuni eu nu le-am observat, am fost prea prinsă de poveste şi cred că acest aspect face ca un roman să fie considerat cu adevarat reuşit.

Dacă vă plac romanele de acest gen sau dacă pur şi simplu vreţi să citiţi o carte bine scrisă,  nu ezitaţi să puneţi mâna pe seria Cormoran Strike.

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Uncategorized și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s