Pecetea morţii de Veronica Roth – impresii


Pecetea morţii

Titlul original: Carve the Mark

Autorul: Veronica Roth

Editura: Leda Edge

Traducerea: Shauki Al-Gareeb

Nr. de pagini:496

An apariţie: 2017

ISBN: 978-606-793-083-2

Gen: S.F, fantasy

Coperta cărţii:
Intr-o galaxie actionata de flux, toata lumea poseda un har.

CYRA e sora brutalului tiran care conduce poporul Shotet. Harul ei ii confera durere, dar si putere – ceva ce fratele ei exploateaza fara mila, folosind-o pentru a-si tortura vrajmasii. Dar Cyra e mult mai mult decat o arma in mana fratelui ei: e indaratnica, agila si mai isteata decat stie el.

AKOS e fiul unui fermier si al unui oracol de pe inghetata natiune-planeta Thuvhe. Protejat de harul sau neobisnuit, Akos e un suflet generos, iar loialitatea lui fata de familie e nemarginita. Atunci cand el si fratele sau sunt capturati de soldatii dusmani din Shotet, singurul tel al lui Akos e sa-si scoata fratele in viata de acolo – indiferent de pret.

Apoi Akos e aruncat in lumea Cyrei, iar animozitatea dintre tarile si familiile lor pare insurmontabila. Se vor ajuta unul pe celalalt pentru a supravietui sau se vor distruge reciproc?

Impresii:

“Pecetea morţii” este un roman interesant ce cu siguranţă merită toată atenţia. Cu toate acestea au fost câteva aspecte care m-au deranjat, astfel încât nu am putut să-i ofer punctajul maxim romanului de faţă.

Povestea este spusă de două personaje – Akos, un tânăr Thuve şi Cyra, o fată Shotet. Poporul Thuve este paşnic şi iubitor, iar cel Shotet este un neam nomad, războinic, ce permanent duce lupte de expansiune spre alte popoare şi planete.

Pe când avea paisprezece ani,  Akos împreună cu fratele lui, Eijeh au fost capturaţi de shoteţi, iar tatal acestora a fost ucis în faţa lor. Apoi băieţii au fost duşi în casa conducătorului shotet, Ryzek Noavek, care era de asemenea fratele Cyrei. Aici Eijeh şi-a început antrenamentul pentru a deveni noul oracol din Thuvhe, iar Akos pregătirea pentru cariera de luptător.

Câţiva ani mai târziu, Akos va fi chemat în casa lui Ryzek pentru a o ajuta pe Cyra să-şi controleze abilităţile. Băiatul acceptă acest lucru cu speranţa că-şi va putea salva fratele şi vor fugi din acel loc. Pe parcurs însă, Akos descoperă că el şi Cyra au mai multe lucruri în comun decât ar fi crezut.

Începutul cărţii mi s-a părut plictisitor şi mi-a fost destul de greu să mă familiarizez cu universul şi toate mecanismele acestuia, cu denumirile şi numele personajelor. Sincer nici acum nu sunt sigură dacă am înţeles tot.

Romanul conţine atât elemente specifice genului science fiction cât şi fantasy, astfel încât povestea este un mix între cele două genuri.

În ceea ce priveşte personajele, autoarea s-a întrecut pe sine. Personajele principale în mod special, sunt foarte frumos realizate, iar progresul acestora este vizibil pentru cititor.

Akos este un tânăr paşnic, inteligent, puternic şi stăpân pe sine, el ştie exact ce îşi doreşte şi este dispus să facă orice pentru a obtine acel lucru. În ciuda faptului că a trebuit să devină soldat şi să ucidă pentru shoteţi, el nu şi-a pierdut umanitatea.

Pe de altă parte Cyra este opusul lui Akos. Ea ne este înfăţişată ca o fată rece, lipsită de emoţii, brutală chiar. Abilitatea ei de a produce durere a transformat-o într-o armă, iar fratele ei se foloseşte de aceasta pentru a-şi atinge scopurile. Cyra totuşi nu îşi doreşte acest lucru, cu atât mai puţin să se afle sub controlul lui Ryzek. Akos o ajută însă să îşi descopere acea latură pozitivă a firii ei, să o dezvolte, să capete încredere în ea şi să devină capabilă să i se opună lui Ryzek.

O mare parte din roman este despre supravieţuirea personajelor într-un univers plin de violenţă.

Evident există şi o poveste de dragoste ( chiar două), o poveste destul de frumos dezvoltată de autoare şi fără clişeul triunghiului amoros.

Finalul aşa cum era de aşteptat pentru un prim roman dintr-o serie de mai multe

( nu ştiu încă despre câte volume este vorba), lasă cititorul într-o stare de suspans dorindu-şi mai mult din aceasă poveste.

Având în vedere faptul că am acordat acestei cărţi doar trei steluţe pe Goodreads, mă simt obligată să punctez acele aspecte ce m-au deranjat.

  • Primele o sută şi ceva de pagini extrem de plictisitoare în care m-am pierdut printre denumiri şi nume ciudate, amănunte despre o lume stranie, despre societate, istoric, obiceiuri etc.
  • Prea multe scene de violenţă explicită. Am înţeles de ce au fost utilizate, însă pentru mine au fost prea mult.
  • Problema rasială. Ei bine acest aspect poate l-aş fi ratat dacă nu aş fi citit mai înainte câteva recenzii ce evidenţiau acest lucru.

În încheiere voi recomanda această carte celor ce sunt interesaţi să citească şi altfel de poveşti, pentru că Veronica Roth nu se teme să experimenteze şi să-şi surprindă cititorii cu lucruri inedite, iar acest aspect merită toată aprecierea.

Cartea este disponibilă la editura Corint.

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s